Peștera Nr. 6 din Valea Toplița

4/3107

Peșteră des folosită ca poligon TSA!

V. Toplița; vers. dr., 2 intrări; peșteră fosilă

A.S. Exploratorii Reşiţa 1981, 1985

Sursa:

  • Iurkiewicz, A., Constantin, S., Bădescu, B. (1996). Sisteme carstice majore din zona Reşiţa - Moldova Nouă. Publicaţie editată de A.S. Exploratorii Reşiţa, 70 pag.
  • Negrea, Ș., Negrea, A., Karban, G. 1993. Grottes explorées dans les valées Luca, Comarnic et Topliţa (Banat, Roumanie) et leur faune. Travaux de l'Institut de Spéologie "E. Racovitza", XXXII, p. 131-154.
  • Goran, C. (1982). Catalogul sistematic al peşterilor din România - 1981.

Unele secţiuni ale portalului au fost restricţionate utilizatorilor ne-înregistraţi. Pentru a vedea mai multe detalii despre această peşteră te rugăm să te înregistrezi AICI sau să îţi creezi un utilizator nou AICI.

Comments

pe aici la noi in Banat nu am auzit de trafic cu speleoteme ( suna extrem de ciudat) decat  banuieli de extragere fosile . nu-mi pare cavitatea devastata sunt cateva rupturi la stalagtite  mari  dar se mai crapa si cad si singure . sunt cateva locuri unde au aparut in faza incipienta helictite. 

Departe de mine gandul de a blama Banatul, iar in ceea ce priveste traficul ... asta e peste tot, dar nu se stie de el tocmai pentru ca e trafic si nu piata libera. In alta ordine de idei, am fost relativ recent in ea si m-am ingrozit de ce au putut face acolo. Sunt convins ca s-a lucrat puternic acolo, echipa mare si campanii multe, altfel nu puteau face ce au facut. Formatiuni de sute de kile sparte si mutate avand urme de lovire cu obiecte grele (probabil baros sau tarnacop), altele mai mici aranjate pt transport, si fiecare centimetru de sediment a fost scurmat, Au fost sparte si decopertate inclusiv planseuri de calcit groase de cateva zeci de cm pentru a se ajunge la sediment. Asta ca sa nu mai spun de o vatra de foc de tabara facuta in pestera exact in dreptul putului de acces, vatra care avea BUTUCI arsi pe jumatate cu ciuperci crescute si carbonizate integral sau partial (lucru care imi justifica parerea ca, cel putin focul, a fost facut foarte recent).

Am fost in 20 sept acum  nu am vazut nimic deosebit  rupt spart mutat . locatia este destul de ascunsa nu pot stii decat speologii din zona . nu cred ca au folos estetic si valoare  niste barne de calcar sau stalactite rupte . eu am avut ce sa pozez dupa cum se vede in poza nu arata complet devastata cavitatea.

Nr. hidro
26
Judeţul
Caraş-Severin
Localitate
Iabalcea
Masivul muntos
Munții Domanului
Tipul rocii
Carbonatice
Lungime
155
Denivelare totală
24
Denivelare negativă
24
Altitudine
630
Pesteră disparută
Peşteră amenajată turistic
Ataşamente (Publice)
Vizitatori