Gaura Cocoşului

4/3107

Peştera Cocoşului (sau Pestera de la Baia Cocoşului sau P. Gaura Cocoşului) este situată în versantul drept al Crişului Repede, la circa 70 m nord-est de intrarea în tunelul căii ferate situat la vest de gara Şuncuiuş.

Pestera Cocoşului a fost semnalată în literatura de specialitate de către P. A. CHAPPUIS şi R. JEAN-NEL (1951), sub numele de Peştera de la Baia Cocoşului, iar apoi a fost cartată şi publicată de către G. HALASI (1980, p. 127).

Intrarea, cu o deschidere de 2 x 2 m, este suspendată la circa 5 m în peretele unei foste cariere de exploatare a calcarului. Golul subteran este format dintr-o galerie unică, descendentă, cu înălţimi medii de 2 m, care intersectează o galerie, perpendiculară, bogat concreţionată.

Alt. relativa 5m

Sursa:

  • Halasi, G. (1980). Descrierea peşterilor din defileul de la Vadul Crişului (Munţii Pădurea Craiului). Buletin FRTA-CCSS, nr. 4, pag. 123-157.
  • Rusu, T. (1988). Carstul din Munţii Pădurea Craiului. Ed. Dacia, Cluj, 254 p.
  • Goran, C. (1982). Catalogul Sistematic al pesterilor din Romania - 1981.

Pestera Cocosului

Unele secţiuni ale portalului au fost restricţionate utilizatorilor ne-înregistraţi. Pentru a vedea mai multe detalii despre această peşteră te rugăm să te înregistrezi AICI sau să îţi creezi un utilizator nou AICI.

Nr. hidro
17
Judeţul
Bihor
Localitate
Şuncuiuş
Masivul muntos
Munții Pădurea Craiului
Tipul rocii
Carbonatice
Lungime
35
Denivelare totală
2
Denivelare negativă
2
Altitudine
305
Pesteră disparută
Peşteră amenajată turistic
Vizitatori