Peştera Devenţului 3

4/3107

Peştera Deventului (sau P. Deventului III) este situată în versantul stîng al defileului Crişului Repede, în abruptul ce se înalţă vizavi de tunelul căii ferate dinspre comuna Vadu-Crişului.P. D. III este cunoscută încă de la sfîrşitul secolului trecut şi a făcut obiectul unor cercetări arheologice şi biospeologice, fiind consemnată în literatura de specialitate de către E. BOKOR (1921), R. JEANNEL şi E. RACOVITZA (1929).

Intrarea, orientată spre nord-est, are o deschidere de 8 m lăţime şi 5 m înălţime. Golul subteran este reprezentat, la început, printr-o sală alungită (24 X 18 X 6 m), cu numeroase dărîmături şi cîteva casete arheologice, din care s-au scos fragmente din bronz, perle-de silex şi oseminte de Castor fiber. sp. şi Ursus arctos, aflate la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. Din această sală, care a constituit în trecut un foarte bun adăpost pentru fugari, se desprinde, spre vest, o galerie ascendentă, din ce în ce mai strîmtă, cu desfăşurare meandrată. După 140 m de la intrare, galeria principală se bifurcă şi se închide prin îngustare (I. VIEHMANN, C. PLEŞA, şi T. RUSU, 1964. C. PLEŞA, 1966, G. HALASI, 1980).

Alt. relativa 90m

Sursa:

  • Teo Rusu - Monografia Muntilor Padurea Craiului
  • Catalogul Sistematic al Pesterilor din Romania '81

Pestera Deventului 3

Unele secţiuni ale portalului au fost restricţionate utilizatorilor ne-înregistraţi. Pentru a vedea mai multe detalii despre această peşteră te rugăm să te înregistrezi AICI sau să îţi creezi un utilizator nou AICI.

Nr. hidro
68
Judeţul
Bihor
Localitate
Vadul Crişului
Masivul muntos
Munții Pădurea Craiului
Lungime
157
Denivelare totală
10
Denivelare negativă
2
Altitudine
370
Pesteră disparută
Peşteră amenajată turistic
Vizitatori