Gaura cu Muscă

4/3107

Peştera cu Muşte, Kolumbacsibarlang; Grotte de Golubetz; Peştera Coronini

Pestera este situata in versantul stang al Dunarii, la circa 3 km in aval de com. Pescarii, in cleantul situat in apropierea stincii Babacai, la 28 m alt. relativa, si 92 m alt. absoluta. Sub intrarea principala exista o nisa in tuf calcaros cu deschiderea orientata SSE, larga de 6 m, adinca de 3 m si inalta de 4 m, luminata, complet concretionata in interior, in care apa care iese din pestera se infiltreaza peste tot si apoi ajungand la sosea este captata intr-un valau. Intrare principala (F-F') da intr-un vestibul din care se poate patrunde la dreapta in galeria fosila (42 m lungime), cu intrarea artial zidita, si prevazuta cu o "fereastra" spre Dunare, iar la stanga n sistemul de galerii irigat de cursul de apa subteran, permanent, dar cu debit variabil. Galeria activa reprezinta in cea mai mare parte un sistem de diaclaze in calcarele jurasicului superior, de obicei inclinate spre dreapta (sensul curgerii apei). Cursul de apa apare in pestera pe sub o scurgere parietala de 8 m inatime, care micsoreaza sectiunea galeriei, determinind o dispozitie sifonala inaccesibila. Sectiunile A-A' si C-C' arata ca stadiul actual de curgere libera, a fost precedat, pe alocuri, de un stadiu de curgere fortata prin tunele de presiune dezvoltate pe diaclaze, iarPestera Gaura cu Musca sectiunea B-B' si doua "tunele" inguste dintr-o galerie secundara indica portiuni in care apa a curs sub presiune, fara un stadiu ulterior de curgere libera. In fundul galeriei principale existi nivele de eroziune. Nu exista acumulari de apa stagnanta dar exista apa de picurare.

Pestera a primit denumirea de "Gaura cu Muscă" deoarece, după o legendã, aici s-a nãscut teribila muscă columbacă (culex columbacensis) dintr-un cap al balaurului cu 12 capete ucis de Iovan Iorgovan "braţ de buzdugan". În perioada evului mediu această muscă a fãcut ravagii în rândul animalelor.

Sursa:

  • Iurkiewicz, A., Constantin, S., Bădescu, B. (1996). Sisteme carstice majore din zona Reşiţa - Moldova Nouă. Publicaţie editată de A.S. Exploratorii Reşiţa, 70 pag.
  • Peşterile din defileul Dunarii - Stefan Negrea si Alexandrina Negrea - Bucuresti 1969
  • www.freewebs.com/infottera  -Legenda Pesterii Gaura cu Muscă
  • Onac, B.P., Zaharia, L., Kearns, J., Veres, D. (2006). Vashegyite from Gaura cu Musca Cave (Locvei Mountains, Romania): a new and rare phosphate occurrence. Int. J. Speleology, 35 (2), 67-73.
  • Onac, B.P., Forray, F.L., Wynn, J.G., Giurgiu, A.M. (2014). Guano-derived δ13C-based paleo-hydroclimate record from Gaura cu Musca Cave, SW Romania. Environmental Earth Sciences. 71 (9), 4061-4071.
  • Onac, B.P., Hutchison, S.M., Geanta, A., Forray, F.L., Wynn, J.G., Giurgiu, A.C., Coroiu, I. 2015: A 2500-year Late Holocene multi-proxy record of vegetation and hydrologic changes from a cave guano-clay sequence in SW Romania. Quaternary Research, 83, 437-448.
Galerii submerse (sifoane)
Sifonul nr.1
Radu Pușcaș si Mihai Besesek in 28.12.2016
Lungime
10
Adâncime
1
Precizie măsurători
Aproximativ
Access
Usor
Situaţia explorărilor
Trecut
Direcţia de scufundare
Amonte

Pagina cu detaliile pesterilor urmeaza sa fie inbunatatita!

Va rugam sa reveniti in cateva zile!!!


Unele secţiuni ale portalului au fost restricţionate utilizatorilor ne-înregistraţi. Pentru a vedea mai multe detalii despre această peşteră te rugăm să te înregistrezi AICI sau să îţi creezi un utilizator nou AICI.

Nr. hidro
3
Judeţul
Caraş-Severin
Localitate
Pescari (Coronini)
Masivul muntos
Munții Locvei
Tipul rocii
Carbonatice
Lungime
262
Denivelare totală
26
Denivelare negativă
19
Altitudine
92
Peşteră amenajată turistic
Off
Pesteră disparută
Off
Importanţă ştiinţifică
Importanţă mineralogică
Importanţă paleoclimatică
Plonjabilă
Peşteră plonjabilă
This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.