Poşiştăul din Dealul Pleş

4/3107

Poşiştăul din Dealul Pleş (Posistaul din Dealul Nieţului sau Avenul de la Bulz), este situat în versantul drept al Văii Iada, sub vîrful dealului amintit, în raza comunei Bulz.

Intrarea, aflată cu circa 175 m deasupra albiei văii amintite, se găseşte într-o pădure de pini, fiind greu de găsit fără o călăuză de la faţa locului. După o coborîre aproape verticală de 6 m, se ajunge pe un con de dărîmături la baza căruia se desfăşoară mai multe galerii. Coborînd pe cea din stînga se ajunge într-un spaţiu ceva mai larg, puternic descendent, cu numeroase blocuri de prăbuşire. În timp ce peretele din dreapta, bogat în formaţiuni parietale, este vertical, cel din stînga se confundă cu tavanul care, de la înălţimea de 8 - 9 m, cade puternic spre stînga, intersectînd podeaua sub un unghi foarte ascuţit. În partea inferioară, golul subteran se îngustează treptat şi prezintă numeroase formaţiuni stalagmitice. În final, el se închide printr-o aglomerare de blocuri (H KESSLER, 1944 şi T. RUSU, 1976).

Posistaul din Dealul Ples

Sursa:

  • Teo Rusu- Carstul din Muntii Padurea Craiului
  • Catalogul Sistematic al Pesterilor din Romania '81

Unele secţiuni ale portalului au fost restricţionate utilizatorilor ne-înregistraţi. Pentru a vedea mai multe detalii despre această peşteră te rugăm să te înregistrezi AICI sau să îţi creezi un utilizator nou AICI.

Nr. hidro
1
Judeţul
Bihor
Localitate
com.Bulz
Masivul muntos
Munții Pădurea Craiului
Tipul rocii
Carbonatice
Lungime
52
Denivelare totală
15
Denivelare negativă
15
Altitudine
575
Pesteră disparută
Peşteră amenajată turistic
Vizitatori