Blogs

4/3107

admin

Expeditie de 10 Zile in V5 - Cea mai adanca pestera din Romania

Scris de: Administrator

Aflată în muntele Varăşoaia (Platoul Padiş). Aici sunt multe găuri şi băieții le-au dat nume simple V1 (Vărăşoaia 1), V2, etc. V5 s-a dovedit a fi lozul cel mare. Mulți ani s-a lucrat pe prima parte la penetrare (săpat argilă, scos bolovani, spart cu capse (mini dinamitare) pentru a lărgi galeria.
admin

DINCOLO sau ce se întâmplă când lumea de aici nu mai poate să ne-ncapă

Scris de: Kiru

„Cine n-a citit măcar o carte scrisă de Jules Verne? Şi cine dintre cei ce-au citit nu s-a imaginat pornind în căutarea aventurii? Ce păcat că ne-am născut în acest secol în care suprafaţa Pământului poate fi explorată confortabil pe ecranul unui computer! Ce vremuri minunate şi câtă poftă de viaţă trebuie să fi avut Columb când a pornit pe mare să demonstreze că Pământul e rotund, câte vise s-au irosit în căutarea izvoarelor Nilului şi ce tragedii eroice s-au scris la poli! Mai aproape de noi, ultimele mari bătălii s-au dat pe piscurile Himalayei.

Actiunea "Crater"

Scris de: Kiru

După terminarea liceului ne-am risipit pe la facultăţile din oraşele învecinate. Unul din visurile noastre, acela de a fi de capul nostru, se împlinise. Savuram libertatea în toate dimensiunile ei şi una dintre ele era pofta de ducă. În urma călătoriilor prin munţi ne făcuserăm prieteni prin toată ţara şi doar lipsa banilor ne putea face să petrecem un weekend în oraş. Chiar şi atunci când, împinşi de lipsuri materiale, reveneam în casa părintească, gândul ne stătea tot la excursii şi într-o astfel de ocazie m-am întâlnit cu Dan.

A fost odata... sau cum ajunge cineva sa se indragosteasca de "gaurile" din munti...

Scris de: Olimpiu Magda

A fost odata un copil... elev fiind intr-o tabara la Nucet (oare ce intelegea el la cei 8 ani ai lui, pe la inceputul anilor 70 ai secolului trecut ?) i s-a propus o excursie la o... PESTERA (in mintea lui ideea de pestera se lovea de imposibilitatea de a si-o imagina).

Redescoperirea unor peșteri din Nord-Vestul Munților Metaliferi

Scris de: Marius Kenesz

Cadastrul carstului din România ne confirmă că pe arealul cuprins între Crișul Alb și Arieșul Mic se pot identifica circa 250 de peșteri și avene. Acestea au fost descoperite, explorate și cartografiate  de către speologii asociațiilor Zarand Brad, Proteus Hunedoara, Liliacul Arad, Polaris Blaj și Politehnica Cluj-Napoca în perioada 1971-2007. Fără a avea tendințe radicale în privința concluziilor, se pare că pe acest areal de aproximativ 500 kmp, din care carstului îi revin insular doar 14 procente,  nu se știa “oficial” de existența nici unui fenomen endocarstic înainte de  1971
admin

Poluarea Peșterii din Valea Bobii

Scris de: Marius Kenesz

Potrivit Catalogului Sistematic al Peșterilor din România (Goran, 1982) peștera din Valea Bobii (sin. P.Găunoasa de la Ormindea, Karacsonyfalvai barlang) este situată în Munții Metaliferi, în bazinul hidrocarstic al Văii Cîinelului, la o altitudine de 440 m. Are o dezvoltare de circa 300 m și o denivelare de 4-5 m. Din punct de vedere administrativ, aceasta este situată pe raza comunei Vălișoara din județul Hunedoara.
admin

Emil Racoviţă- „A şti sau a nu şti, aceasta este întrebarea”

Scris de: Traian Brad

Emil Gheorghe Racoviţă (n. 15 noiembrie 1868 la Iaşi, m. 19 noiembrie 1947 la Cluj), biolog român de renume mondial, explorator polar, fondator al biospeologiei şi al primului institut de speologie din lume. Provenea dintr-o veche familie moldovenească, atestată documentar încă din secolul XVI şi din care au făcut parte oameni de vază şi chiar domnitori intraţi în istorie prin ctitoriile şi actele lor de vitejie, aşa cum a fost Mihai Racoviţă.
admin

Nu sta degeaba, că degeaba stai...!

Scris de: Racaru Constantin

Grupul de Initiativa Turistica ProMONTANA Romania a luat primele masuri concrete de a aplica legea in cazul PESTERII CU CORALI - Muntii Valcan (culmea Cioaca) - Obiectiv declarat REZERVATIE SPEOLOGICA conf. Legii nr 5 din 6 martie 2000. Astfel s-a reconditionat grilajul de la intrarea in pestera, s-a ecologizat cavitatea si A FOST INCHISA publicului larg, in vederea protectiei reala a formatiunilor ce inca se mai pastreaza dupa ani de zile in care a fost vandalizata si saracita de comorile sale.

Pestera de Gheatã- masivul Piatra Mare

Scris de: Florian Bratu

Deloc spectaculoasã si micã de dimensiuni pestera de Gheatã este practic o fisurã în munte, o grotã de 50m lungime situatã în masivul Piatra Mare. Denumirea vine de la faptul cã în interior temperatura este scãzutã tot timpul anului, iar uneori mai existã zãpadã chiar pe timpul verii.

European Speleological Charta

Scris de: Paul Damm

Tărâmul subteran este fragil, vulnerabil, are o evoluție lentă; prin urmare, orice degradare, intervenție sau activități necorespunzătoare duce la efecte ireversibile. Protejarea unei peșteri inseamna sa intelegem si să ii apreciem valorea, și sa fim conștienți de faptul că peștera este o cronică naturală și culturala pe care trebuie să protejata pentru generațiile viitoare. Respectând peștera înseamnă respectarea vieții.