Peștera Nr. 6 din Valea Toplița

4/3107

Peșteră des folosită ca poligon TSA!

V. Toplița; vers. dr., 2 intrări; peșteră fosilă

A.S. Exploratorii Reşiţa 1981, 1985

Sursa:

  • Iurkiewicz, A., Constantin, S., Bădescu, B. (1996). Sisteme carstice majore din zona Reşiţa - Moldova Nouă. Publicaţie editată de A.S. Exploratorii Reşiţa, 70 pag.
  • Negrea, Ș., Negrea, A., Karban, G. 1993. Grottes explorées dans les valées Luca, Comarnic et Topliţa (Banat, Roumanie) et leur faune. Travaux de l'Institut de Spéologie "E. Racovitza", XXXII, p. 131-154.
  • Goran, C. (1982). Catalogul sistematic al peşterilor din România - 1981.

Unele secţiuni ale portalului au fost restricţionate utilizatorilor ne-înregistraţi. Pentru a vedea mai multe detalii despre această peşteră te rugăm să te înregistrezi AICI sau să îţi creezi un utilizator nou AICI.

Comments

pe aici la noi in Banat nu am auzit de trafic cu speleoteme ( suna extrem de ciudat) decat  banuieli de extragere fosile . nu-mi pare cavitatea devastata sunt cateva rupturi la stalagtite  mari  dar se mai crapa si cad si singure . sunt cateva locuri unde au aparut in faza incipienta helictite. 

Departe de mine gandul de a blama Banatul, iar in ceea ce priveste traficul ... asta e peste tot, dar nu se stie de el tocmai pentru ca e trafic si nu piata libera. In alta ordine de idei, am fost relativ recent in ea si m-am ingrozit de ce au putut face acolo. Sunt convins ca s-a lucrat puternic acolo, echipa mare si campanii multe, altfel nu puteau face ce au facut. Formatiuni de sute de kile sparte si mutate avand urme de lovire cu obiecte grele (probabil baros sau tarnacop), altele mai mici aranjate pt transport, si fiecare centimetru de sediment a fost scurmat, Au fost sparte si decopertate inclusiv planseuri de calcit groase de cateva zeci de cm pentru a se ajunge la sediment. Asta ca sa nu mai spun de o vatra de foc de tabara facuta in pestera exact in dreptul putului de acces, vatra care avea BUTUCI arsi pe jumatate cu ciuperci crescute si carbonizate integral sau partial (lucru care imi justifica parerea ca, cel putin focul, a fost facut foarte recent).

Am fost in 20 sept acum  nu am vazut nimic deosebit  rupt spart mutat . locatia este destul de ascunsa nu pot stii decat speologii din zona . nu cred ca au folos estetic si valoare  niste barne de calcar sau stalactite rupte . eu am avut ce sa pozez dupa cum se vede in poza nu arata complet devastata cavitatea.

Am facut o mica selectie cu poze din pestera, mai sunt multe si nu sunt singurul care a vazut dezastrul. Ma mir cum alti speologi trec prin pestera si nu vad ceea ce ii e evident si unui copil.

Sapaturi sunt in mai toate pesterile cu deschideri largi au fost facute multe de arheologi si de amatori de oase fosile . nu cred ca are rost sa enumar zeci de pesteri ce stiu ca au santuri sapate si bucatele de oase in pamant ravasit . stalagmite mari se frang adesea singure natural sau ansamblu masiv manunchi de stalactite cad cu tot cu tavan disc chiar si cu 1m diam am vazut cazuri in pesteri extrem de ascunse dificile cu poarta . Deci in aceasta pestera nu este un dezastru deosebit fata de alte pesteri poate chiar mai putin din cauza avenului de la intrare . aranjament grupat de (formatiuni cazute) din poza cu ce ati pus sunt puse cu caracter artistic de cineva . altfel erau luate deja. Aici in Banat nu avem trafic cu formatiuni vorbiti cu cativa conducatori de cluburi speo din zona sa aflati si parerea lor sau stiu eu si cu politia care ar investiga asa ceva.sau la frontiera daca au gasit .

Stimate d-nule Arghir! Ati putea sa ne dati data cand ati fost in pestera si mai mult, v-as fi recunoscator daca ati publica aici cateva poze cu distrugerile constatate. Daca mnu vreti sa publicati aici poze, atunci v-ar ruga nespus sa mi le trimiteti pe adresa de email: guenti_k@ yahoo.com. Multumesc anticipat!

Am asistat la cartarea ei in 1981 si am colectat fauna din ea. De aceea as vrea sa stiu starea ei actuala. ptr. identificare: sunt fostul presedinte al ASE Günther Karban!

Scuze d-le Arghir! Am vazut acum pozele alaturate. Am fost asa de enervat de ce am citit ca NU am vazut anexa de sub poza lui Tavi Stanescu. Da, cu adevarat ,pestera este devastata, ireparabil. Aici au fost intradevar negociantii de fosile! Rog doar sa-mi transmiteti data cand ati facut pozele. Cu stima GK!

 

Am tot zis de ceva vreme ca o sa particip si eu la aceasta discutie, dar am tot amanat. O parte din pozele de mai sus, postate de Razvan, sunt facute de mine si mai avem inca cateva zeci de poze facute acolo. Am fost impreuna la ea in 26 Iulie 2017 si am ramas cam socati de ce am gasit acolo. Pestera e complet devastata, cu greu gasesti un grup de formatiuni care sa nu fie spart. Nu stiu cum poate afirma dl. Stanescu ca "nu am vazut nimic deosebit rupt spart mutat". Trebuie sa fii orb ca sa nu vezi zecile de gropi sapate, unele adanci de peste jumatate de metru si 1-2 metri in diametru, poate chiar mai mult. Ca sa sparga unele formatiuni probabil s-au urcat unu in spate la altul sau folosit o scara, sunt sparte la peste 3 metri inaltime. Se vad clar in multe locuri urmele de baros. La baza verticalei de la intrare este o vatra in care se vede clar ca s-a facut focul in perioade diferite, o parte din ciupercile de pe lemne sunt arse, dar altele au crescut peste ele. Prin sapaturi se mai vad destule fragmente de oase sparte, nu trebuie sa fii geniu sa vezi ca pe acolo au trecut cautatorii de fosile cu tarnacoapele. Pot afirma ca e mai distrusa chiar si decat Pestera 2 Mai sau Pestera de la Valaee. Pacat sa vad tot ce se intampla aici in zona cu pesterile.

Dar ce sens ar avea sa se chinuie sa sparga formatiuni doar din rautate sau la betie ca formatiunile sunt banale .  sa iei formatiuni acasa pentru ce ??   Cine putea stii aceasta locatie eu in 25 de ani de mers in zona nu am stiut am trecut de zeci de ori pe sub pestera pe drum ??   e adevarat ca speoclub ER  a avut sute de persoane dealungul timpului . iar majoritatea fosilelor din pesteri au fost deja luate .  E adevarat ca eu merg in pesteri sa vad partea frumoasa sa fac poze daca imi place .  Pestera mi-a placut in partea din mijloc e foarte frumoasa se vede si in poza .

Nr. hidro
26
Judeţul
Caraş-Severin
Localitate
Iabalcea
Masivul muntos
Munții Domanului
Tipul rocii
Carbonatice
Lungime
155
Denivelare totală
24
Denivelare negativă
24
Altitudine
630
Pesteră disparută
Peşteră amenajată turistic
This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
Ataşamente (Publice)
Vizitatori