Peştera Mare din Satul Peştera (Peştera Liliecilor)

Peştera Mare din Satul Peştera (Peştera Liliecilor)

Masivul Piatra Craiului
Intrare

Intrarea

Clasa de protecție
Clasa B

Peştera Mare din Satul Peştera (sau Peştera Liliecilor, Peştera Badichii ) este o pesteră fosilă, monoetajata, reprezentata printr-o galerie unica cu câteva diverticule. Lungimea totala : 162 m. Podeaua galeriei este acoperita cu material elastic. Ea urca în panta lina. Nu departe de intrare se afla un culoar secundar lung de 45 m. Galeria principala este spatioasa având latimi de 2-4 m si înaltimi cuprinse între 1,2 si 8 m. Pestera este formata pe o diaclaza în calcarele jurasice ale unui mic masiv izolat de la poalele Pietrii Craiului.

Peştera se afla în versantul drept al Vaii cu Calea, afluent al pârâului Zbârcioarei, la o altitudine de 950 m, la cca 1 km distanta de satul Pestera, în zona se ajunge pe drumul national 73, ce traverseaza culoarul Rucar-Bran.

Peştera Mare din Satul Peştera

Este cunoscută cu secole în urmă, de la ea provenind denumirea satului, în 1957-1958 aici s-au făcut săpături arheologice de către C. Nicolaescu-Plopşor. Harta a fost întocmită în 1972 de Traian Constantinescu.

Condiţii de vizitare. Datorită morfologiei sale simple, poate fi vizitată în orice anotimp şi cu orice echipament. Vizitarea durează 45 minute.

  • Bleahu, M., Decu, V., Negrea, Ş., Pleşa, C., Povară, I., Viehmann, I. (1976). Peşteri din România. Ed. Şt. Enc. Bucureşti, 415 p.
  • Orghidan, T. (1984). Peşteri din România - Ghid Turistic.
  • Rădulescu, C., Samson, P.-M. (1992). Chronologie et paléoclimatologie de trois grottes des Carpates Orientales (Roumanie) d'après les mammifères. Travaux de l'Institut de Spéologie "E. Racovitza", XXXI, p. 95-104.
  • Catalogul sistematic al pesterilor din Romania '81
Plonjabilă
Off
Judeţ
Braşov
Localitate
Peştera
Rocă
Carbonatice
Dispărută
Off
Altitudine
950
Dezvoltarea
162
Denivelarea totală
8
Denivelare negativă
0
Importanţă ştiinţifică
Sit arheologic
Cod arie protejată
2.249
Act.constitutiv
L5/2000