Ponorul Salamandrei

Ponorul Salamandrei

Munții Pădurea Craiului

Ponorul Salamandrei (descoperit de P.Damm si M.Damm in aprilie 1986) este situat la 300m N de Ponorul Barc, chiar pe contactul litologic, la 640m altitudine.

Doua mici intrari, denivelate intre ele, converg intr-o scurta galerie orizontala, urmata de o succesiune de 3 puturi (5m, 3m, 2m) despartite de scurte portiuni orizontale, care debuseaza intr-o sala de 5/3/5m. Sala este urmata de o galerie descendenta, colmatata insa cu aluviuni dupa numai 5m. Dezvoltarea atinsa este de 32m dispusi pe -14m denivelare. Extensia este de doar 6m ceea ce denota dezvoltarea predominant pe verticala a cavitatii.

Din punct de vedere hidrologic, pestera este parcursa de un curs temporar, mai mult inactiv, si constituie probabil un afluent al pon. Barc, dren care se pare ca asigura functia de coletor al zonei dintre Groapa Varga si v.Barc.

Sursa:

  • P.Damm - C.S."Z" Oradea (1988) - Carstul din Zona Rujet-Sohodol (M-ţii Pădurea Craiului) - Buletin Speologic Nr.12 - pag 27-39

Ponorul Salamandrei - Pali Damm

Judeţ
Bihor
Rocă
Carbonatice
Altitudine
640
Dezvoltarea
32
Denivelarea totală
14
Denivelare negativă
14
Bibliografie/Resurse atașate - accesibile utilizatorilor cu medalionul "Administrare resurse private"
[Articol/ Extras] Paul Damm. (1989). Carstul din zona Rujet-Sohodol (Mții Pădurea Craiului) Buletinul Speologic Informativ Nr.12. p.27-38 p.32,33
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată