Sistemul Peştera Cerbului - Avenul cu Vacă

Sistemul Peştera Cerbului - Avenul cu Vacă

Munții Bihor

Clasa de protecție
Clasa B
Clasificare sector
Clasa A
Sector
Galeria Helictitelor (capatul nordic)[P.C.], Galeria Jderilor[A.V.]

Sistemul este alcatuit din Pestera Cerbului si Avenul cu Vaca. Pestera Cerbului a fost descoperită în iulie 1988 de echipa Gigi Frăţilă, Mişu Gligan, Călin Vodă şi Bert Ashbrook de la Clubul de Speologie Politehnica Cluj. După o decolmatare de 3 ore, făcută de Gigi Frăţilă, peştera continuă spectaculos pe 800 m, unde o restricţie severă blochează trecerea. In continuare membrii Clubului de Speologie Politehnica Cluj exploreaza si carteaza peste 3 km de galerii. Dupa 1992, impreuna cu speologi de la GSM Grenoble, sunt descoperite salile finale si se realizeaza jonctiunea cu Avenul cu Vaca (1994).

Avenul cu Vaca este cunoscut de mult timp, prima incursiune in subteran apartinandu-i lui Liviu Valenas. Avenul se afla la marginea Poienii Onceasa si incepe intr-o dolina de mari dimensiuni care adaposteste un mic ghetar. Dupa o stramtoare ce se termina in cap de put, pestera continua cu o succesiune de puturi care duc pana la activ. Galeria activa este inalta si frumos meandrata. Activul iese la suprafata pe valea Alunului Mare, printr-un izbuc aflat pe versantul stang al vaii. 

Plonjabilă
Off
Judeţ
Bihor
Rocă
Carbonatice
Dispărută
Off
Dezvoltarea
6212
Denivelarea totală
178
Denivelare negativă
78
Cod arie protejată
IV.10
Act.constitutiv
HG 2.151/2004
Asociaţii contributoare
Bibliografie/Resurse atașate - accesibile utilizatorilor cu medalionul "Administrare resurse private"
[Articol/ Extras] Gigi Frățilă. (1994). Peștera Cerbului - Notă preliminară Ardealul Speologic - Nr. 4 - 1994. 10-11 10-11
[Carte/Revista/Monografie/Catalog] Federatia Romana de Speologie. (1997). Speomond Nr.2 . p.11-14 Vlad Codrea, Gigi Frățilă - Un caz special de mumificare
[Carte/Revista/Monografie/Catalog] Institutul de Speologie ”Emil Racoviță”. (1995). Theoretical and Applied Karstology nr. 8 . p.81-89 Silvestru, E., Tămaş. T., Frăţilă, Gh. (1995). Preliminary Data on the Hydrogeology of Karst Terrains Around the Springs of Someşul Cald River (Bihor - Vlădeasa Mts., Romania)
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată