Peştera de la Subpiatră

4/3107

Peştera de la Subpiatră este situată în coasta dealului ce se dezvoltă la sud de localitatea cu acelaşi nume, comuna Ţetchea. Cu o intrare circulară, de circa 3 m diametru, orientată spre vest, peştera este formată dintr-o cavitate fosilă cu două ramuri care, la rîndul lor, se ramifică în mai multe diverticule, tot mai înguste şi mai joase, inaccesibile din cauza produselor de colmatare.

În depozitele de umplutură de pe podea s-au descoperit fragmente ceramice de vîrstă neolitică şi eneolitică, precum şi resturi fosile de Ursus speleus, Cervus elaphus, Pestera de la SubpiatraBoş primigenius, Equus germanicus ş.a., parte din ele aflîndu-se în colecţia Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea (Repertoriul monumentelor din judeţul Bihor, 1974; L. VALENAŞ şi GH. DRÎMBA, 1978).

  • Rusu, T. (1988). Carstul din Munţii Pădurea Craiului. Ed. Dacia, Cluj, 254 p.
  • Damm, P., Szucs, S., Dezso, J. (1996). Zona carstică Subpiatră (Munţii Pădurea Craiului). Cercetări Speologice, nr. 4, pag. 34-37.
  • Goran, C. (1982). Catalogul sistematic al peşterilor din România - 1981.
  • Vălenaş, L., Drimba, G. (1978). Cercetări de speologie fizică în Munţii Pădurea Craiului. Nymphaea, VI, pag. 279-328.

Unele secţiuni ale portalului au fost restricţionate utilizatorilor ne-înregistraţi. Pentru a vedea mai multe detalii despre această peşteră te rugăm să te înregistrezi AICI sau să îţi creezi un utilizator nou AICI.

Nr. hidro
12
Judeţul
Bihor
Localitate
Subpiatră
Masivul muntos
Munții Pădurea Craiului
Tipul rocii
Carbonatice
Lungime
77
Denivelare totală
13
Denivelare negativă
0
Altitudine
280
Pesteră disparută
Peşteră amenajată turistic