Peştera de la Casa Zmeului

4/3107

Peştera de la Casa Zmeului (sau Cetatea Zînelor sau Peştera Îngerilor) este situată în versantul drept al defileului Crişului Repede, aval de tunelul căii ferate dinspre comuna Vadu-Crişului.

Intrarea, de formă triunghiulară, destul de impunătoare (20 X 18 m), mascată de o vegetaţie arborescentă, se află la baza unui abrupt, lîngă ruinele unui fort vamal, construit pentru mărfurile transportate probabil pe plute în secolul al XIII-lea.

Pestera de la Casa ZmeuluiGolul subteran este reprezentat printr-o sală uşor ascendenta, pardosită cu o crustă calcitică şi tufuri calcaroase, în care se înscriu cîteva gururi şi albia unui curs de apă temporar. După circa 20 m, sala se îngustează treptat pentru a continua apoi cu o galerie îngustă, slab concreţionată care, după circa 50 m, devine inaccesibilă.

Ca şi Peştera cu Apă din apropiere, P. Z. s-a dezvoltat sub acţiunea apelor ce se infiltrează în versantul de sud-vest al Dealului Măgura (E. BOKOR, 1921, R. JEANNEL şi E. RACOVIŢĂ, 1929, p. 428, I. VIEHMANN, C. PLEŞA, T. RUSU, 1964, C. PLEŞA, 1966, G. HALASI, 1980).

alt relativa 10m

Sursa: Rusu, T. (1988). Carstul din Munţii Pădurea Craiului. Ed. Dacia, Cluj, 254 p.

Unele secţiuni ale portalului au fost restricţionate utilizatorilor ne-înregistraţi. Pentru a vedea mai multe detalii despre această peşteră te rugăm să te înregistrezi AICI sau să îţi creezi un utilizator nou AICI.

Nr. hidro
42
Judeţul
Bihor
Localitate
Vadu Crişului
Masivul muntos
Munții Pădurea Craiului
Tipul rocii
Carbonatice
Lungime
95
Denivelare totală
20
Denivelare negativă
0
Altitudine
290
Pesteră disparută
Peşteră amenajată turistic
This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.