Decizia numărul 5 / 11.12.2010 - CORSA

Victor Ursu

Decizia numărul 5 din data de 11.12.2010
privind
Prevenirea accidentelor din mediul subteran speologic şi accesul în peşteri pe
teritoriul României din punct de vedere al activităţii salvaspeo.

În conformitate cu obligaţiile ce-i revin conform Legii nr. 402/2006, art. 23, privind prevenirea accidentelor şi organizarea activităţii de salvare din mediul subteran speologic.

În baza Hotărârii AG a CORSA din 10.09.2010 de la Ştei Corpul Roman Salvaspeo – CORSA (SALVASPEO România) emite următoarea:

DECIZIE

Articolul 1. Prezenta decizie are drept scop prevenirea accidentelor cauzate de accesul turistic, specializat sau de altă natură, în mediul subteran speologic.

Din punct de vedere al activităţii de salvaspeo accesul în peşteri include următoarele forme:

1.1. Activităţi de explorare: au ca scop explorarea unor galerii sau contribuie la cunoaşterea diferitelor sectoare ale peşterii
1.2. Activităţi de cartare: au ca scop ridicarea topografică a unor galerii sau a anumitor sectoare de peşteră
1.3. Activităţi de cercetare ştiintifică: au ca scop studiul peşterii, carstului şi al elementelor patrimoniale asociate acestora
1.4. Activităţi de fotografiere: au ca scop fotografierea peşterii în interes personal, de promovare şi/sau comercial
1.5. Activităţi salvaspeo: au ca scop activităţi de amenajare, întreţinere, reabilitare a echipărilor pentru parcurgere şi salvare, exerciţii în scop preventiv, intervenţii în scop de salvare
1.6. Alte activităţi specifice cum ar fi: igienizare, conservare, educare, formare, amenajarea de infrastructură.

Articolul 2. Activităţile speologice pe teritoriul României se desfăşoară în peşteri, aşa cum sunt ele definite şi clasificate conform OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare.

În baza reglementărilor legale referitoare la protecţia peşterilor şi la asigurarea securităţii persoanelor care parcurg aceste peşteri, accesul se face în baza unui aviz emis de custodele/administratorul peşterii, și a unui aviz emis de serviciul salvaspeo în a cărui atribuțiune intră peștera respectivă.

Articolul 3. Peşterile pot face obiectul unor activităţi turistice dacă îndeplinesc următoarele condiţii:

3.1 Peşteri destinate turismului speologic :

a. sunt amenajate cu infrastructură de vizitare care să permită parcurgerea în siguranţă de către orice turist;
b. au centru administrativ şi de primire dotat cu un punct de informare turistică;
c. au personal calificat sau cu competenţe specifice care asigură ghidarea turiştilor;
d. au amenajări destinate asigurarii confortului şi siguranţei turistilor nespecializati, realizate în conformitate cu restricţiile impuse de clasa peşterii;
e. au un plan de intervenţie salvaspeo specific;

3.2 Peşteri destinate turismului speologic specializat:

a. au un flux turistic redus şi specializat;
b. valorifică valoarea peisagistică, culturală şi sportivă a peșterii și a zonei turistice în care se găsesc;
c. au amenajări minime, omologate şi verificate periodic de o autoritate competentă în domeniu (serviciile salvaspeo, conform L 402/2006);
d. are un ghidaj asigurat de persoane care au o competenţă echivalentă cel puţin cu nivelului TSA2 - Tehnici de echipare şi parcurgere în echipă a peşterilor aşa cum sunt acestea reglementate la nivelul Federaţiei Române de Speologie prin Regulamentele Şcolii Române de Speologie ca structură a acestei federaţii. (TSA2 = Tehnica Speologiei Alpine nivelul 2). Pentru peşterile protejate sau situate în arii naturale protejate, ghidul va încheia obligatoriu un contract cu custodele/administratorul peşterii.
e. au un plan de intervenţie salvaspeo specific;

3.3 Lista peşterilor sau a sectoarelor de peşteri cu destinaţie turistică, menţionate la aliniatele 3.1 şi 3.2, vor fi facute publice de către custozi, administratori sau alți responsabili nominalizați de către autoritatea națională responsabilă ( Ministerul Mediului și Pădurilor la data prezentei decizii), va fi publicată pe paginile web ale acestora și vor fi comunicate către serviciilor salvaspeo în a căror teritoriu de responsabilitate se situează, împreună cu planurile de intervenție salvaseo specific.

3.4 În ambele categorii de peşteri turistice, accesul se face numai sub supravegherea unui ghid. În mod suplimentar, ghidul trebuie să posede un atestat de responsabil salvaspeo, conform procedurii CRS_P005_atestatea_responsabil_salvapeo/26.03.2009.

Articolul 4. Toate persoanele care desfășoară activităţi în mediul subteran speologic de pe teritoriul României (cu excepţia celor care vizitează peşteri destinate turismului speologic așa cum au fost precizate la Articolul 3, aliniatul 3.1 din prezenta Decizie ) trebuie să posede o asigurare de accidente adecvată tipului de activitate.
În eventualitatea producerii unui accident în mediul subteran speologic, lipsa unei asigurari de accidente atrage după sine suportarea de către victimă a costurilor de intervenţie dacă intervenţia nu este reglementată în alt sens.
In toate situatiile ce privesc activitatile de la Articolul 1, se va respecta normativul Corpului Român Salvaspeo – Corsa ( SALVASPEO România ): CRS_N002_ Normele de prevenire a accidentelor în mediul subteran speologic.

Prezenta Decizie este adusă la cunostința:

Inspectoratului General pentru Situații de Urgență;
Ministerului Administrației și Internelor;
Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului;
Ministerului Mediului și Pădurilor;
Direcției Arii Protejate din Cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA;
Membrilor Corpului Român Salvaspeo – CORSA
Serviciilor publice Salvaspeo de pe lângă Consiliile județene

Preşedinte al Corpului Român Salvaspeo
Viorel Traian LASCU

Decizia numărul 5 din data de 11.12.2010 privind Prevenirea accidentelor din mediul subteran speologic şi accesul în peşteri pe teritoriul României din punct de vedere al activităţii salvaspeo,

Oradea, 11 decembrie 2010