Picturi Rupestre in Peștera Coliboaia

Administrator

O echipa de speologi din Ștei, Arad si Brad în timpul unei ture de rutină în Peștera Coliboaia(jud.Bihor, Valea Sighiștel) au descoperit la începutul anului 2010 mai multe picturi ce pot fi încadrate ca aparţinând unei perioade vechi a artei parietale, Gravettian sau Aurignacian, între 23 000 şi 35 000 de ani. Este pentru prima dată când în Europa Centrală se atestă arta parietală aşa de veche. Autenticitatea picturilor si vechimea acestora a fost atestata de o echipa franceza, formata din doi speologi (Marcel Meyssonnier si Valérie Plichon), un paleontolog specializat pe ursul de pestera (Michel Philippe), un preistoric (Françoise Prudhomme) si doi specialisti in arta de pestera (Jean Clottes si Bernard Gély), care au ajuns la picturi in 16 mai 2010 in urma demersurilor facute de Viorel Lascu Presedintele Federatie Române de Speologie.

Descoperire a fost facută de speologii Tudor Rus (Club de speologie Speodava Ştei), Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Ţoiciu (Asociația de Speologie Speowest Arad) și Marius Kenesz (Speo Club Zarand Brad) care au precizat ca picturile prezinta “un bizon, un cal, posibil o felină, unul sau două capete de urs şi doi rinoceri”.

Imediat dupa descoperire pestera a fost pusa in stare de conservare prin grija Federatiei Romane de Speologie si a Administratiei Parcului Natural Apuseni sub autoritatea arheologica a Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea si administrativa a Consiliului Judetean Bihor. Muzeul Tarii Crisurilor este autorizat de catre Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National pentru a dezvolta cercetarile printr-un complex proiect de cercetare multiinstitutional si multinational.

O echipa franceza, formata din doi speologi (Marcel Meyssonnier si Valérie Plichon), un paleontolog specializat pe ursul de pestera (Michel Philippe), un preistoric (Françoise Prudhomme) si doi specialisti in arta de pestera (Jean Clottes si Bernard Gély), au ajuns la picturi in 16 mai 2010 si au atestat autenticitatea acestora.