Peştera de la Izvorul Crişului Negru

4/3107

Cavitatea a fost cunoscuta inca din secolele trecute (Posepny 1874) si se pare ca ar fi fost amenajata turistic la inceputul secolului. Pestera reprezinta una din marile enigme ale Apusenilor.Ultima cartare realizandu-se in 1984 de catre Paul Damm si Liviu Valenas. Harta a fost publicata in Speomond 05 / 2000.

Ultima explorare a fost realizata de Gabor Halasi in 1984 sustinut de Iancu Oraseanu, Sandor si Ludovic Matyasi. Gabor a avansat atunci 40m la nivelul tavanului intr-unul din sifoane si a iesit intr-o diaclaza inalta aparent fara nici o continuare.

In 2000 Clubul de Speologie "Z" a hotarat sa reia lucrarile in zona deoarce unii oameni cred in sansa unei traversari din Valea Galbenei spre Crisul Negru.

Resurgenta dreneaza pierderile din Valea Seaca aval de Groapa Ruginoasa si cele ale vailor de la obarsia Crisului Negru(Crisul Baitei). Datele hidrologice publicate de Iancu Oraseanu in 1997 (TAK) prevestesc un parcurs aerat aproape dealungul intregului sistem.

Bibliografie:

  • Speomond Nr.5  - 2000 - Paul Damm - "Pestera de la Izvorul Crisului Negru"
  • Theoretical and Applied Karstology 1997 - vol.9 - Iancu Oraseanu - "Contributions to the hydrogeology of karst areas of the Bihor-Vladeasa Mountains"  pag.185-214
  • Posepny F. 1874 - Geologish-montanishe Studie der Erzlargerstattenlehre von Rezbanya
  • Stoici S.D. -1983 - "Districtul metalogenetic Baita Bihorului", ed. Academiei, Bucuresti

 

Unele secţiuni ale portalului au fost restricţionate utilizatorilor ne-înregistraţi. Pentru a vedea mai multe detalii despre această peşteră te rugăm să te înregistrezi AICI sau să îţi creezi un utilizator nou AICI.

Comments

Pestera de importanta biospeologica: 6 specii troglobionte/stigobionte

Nr. hidro
13
Judeţul
Bihor
Localitate
Baita
Masivul muntos
Munții Bihor
Tipul rocii
Carbonatice
Lungime
1155
Denivelare totală
45
Altitudine
685
Pesteră disparută
Peşteră amenajată turistic
Importanţă ştiinţifică
Importanţă biospeologică
Asociaţii contribuitoare
Vizitatori