Explorare în Cetățile Ponorului

Data

Recartarea și explorarea Cetăților Ponorului din arealul Padiș a fost începută de membrii cluburilor din zona Bihor prin 2014 (CS Speodava a preluat inițiativa, CS Cristal s-a raliat). In tabere au fost angrenați în repetate rânduri și politehniști.

In 28.10.2017 Cătălin Rus Herdea și Petre Lupșea participă la o acțiune de explorare alături de speologi din diverse zone ale țării. In echipa cu Felix Papiu, Gulea D., Alex Pologea (Silex Brașov) se doreste continuarea cățărării hornului echipat de Cătălin Rus Herdea în tura din 22.07.2017. Intrarea în horn se face dintr-o galerie afluent stânga imediat după ieșirea din sectorul ”Venetiana”.

Lupsea P. parcurge echiparea, catara aproximativ 20 de m si iese într-o sala circulara cu diametru de 6 m si înaltime de 4 m.  Sala găsita este denumita „Sala Madalina” in cinstea lui  ┼ Madalina Nistor, colega de club.

In axul hornului din sala porneste o galerie verticala. Lupsea P. reuseste sa amareze coarda pana la nivelul tavanului de acolo Alex preluand explorarea. Gaseste o galerie plan inclinat de aproximativ 20m si o sala mai joasa suprapusa peste sala Madalina. Din acest loc se aude activul.

Posibilitatea de explorare este semnificativa asa ca echipa lasa galeriile gasite echipate. La intoarcere Lupsea P. intampina dificultati datorita starii generale si a faptului ca neoprenul uscat si-a pierdut etanseitatea .

Echipele se intalnesc la masini. In noaptea rece cu cate o bere in mana, speologii isi povestesc aventurile si descriu zonele explorate. Toate echipele reusesc sa faca premiera.

 

Notă / Comentariu: Ciubotărescu C. 29 octombrie 2017: ”Galeria a carei explorare a fost continuata se numeste ”13-15 iunie 1990”, a fost explorata si cartata pana la un punct de membri clubului Focul Viu Bucuresti cartata in 1991, lucru verificabil la Cadastrul Pesterilor ISER, si este mentionata in cartea ”Focul Viu 40 de ani de speologie” la pag 97 (Editura RAO 2009).”

Sursa stire

CS Politehnica Cluj-Napoca // Website: https://speopoli.wordpress.com // Foto: Petre Lupșea

Pesteri referentiate