ACC-31894

Detalii accidentat(i)
Inițiale (public) Vârsta Urmări Nivel de pregătire
G.M.
50
Fara urmari
Avansat
D.T
36
Fara urmari
Avansat
S.B.
28
Fara urmari
Avansat
Detalii / descriere

Un grup de trei speologi din cadrul Clubului de Speologie Cristal Oradea au intrat in Avenul Sâncuta, situat în Munţii Pădurea Craiului, duminică ( 27.03 ) dimineaţa la ora 9.20 . Au depășit termenul limită specificat în Notificarea Salvaspeo trimisă Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor, termen la care trebuia să anunţe terminarea turei.

În cursul nopţii se declanşează procedura de prealarmare a salvatorilor speologi, se strâng informaţiile necesare atât în privinţa peşterii cât şi în privinţa planului de explorare a celor trei speologi. Se pregăteşte echipamentul echipei de prim răspuns. Se pune în prealertă şi Serviciile Salvamont Salvaspeo Cluj respectiv Arad.

Din analiza comună a reieşit că tura s-a desfăşurat conform planului prestabilit, duminică până la ora 13.40 când s-a pornit spre ieşire de la sala bivuacului. De aici au urmat probleme serioase de orientare între orele 15 şi 20. La ora 20 s-a făcut un punct cald în care cei trei speologi s-au putut odihni şi au reuşit să evite hipotermia. Din acest punct au reluat din nou căutarea ieşirii în mai multe reprize reuşind să găsească traseul azi în jurul orei 11.30 şi s-au întâlnit cu echipa de intervenţie salvaspeo. La ora 13.45 atât speologii cât şi salvatorii speologi ajung la suprafaţă fără probleme medicale.

Este de remarcat că în ciuda tuturor problemelor cei trei au gestionat calm situaţia având cunoştinţele şi echipamentul necesar pentru a rezolva situaţiile neprevăzute.

Sursa: Salvamont Salvaspeo Bihor - pagina de facebook.

Cauza probabilă
Rătăcire
Durata
12
Echipa de interventie / Salvare
Echipa de interventie a ajutat la salvarea accidentatului