Avenul din Poiana Gropii

4/3107

A.S. Exploratorii Reşiţa, 1961

Avenul din Poiana Gropii

Sursa:

  • Karban, G. (1971). Avenul din Poiana Gropii. Travaux de l'Institut de Speologie "E. Racovitza", X, pag. 339-343.
  • Bleahu, M., Decu, V., Negrea, S., Pleşa, C., Povară, I., Viehmann, I. (1976). Peşteri din Romania.
  • Goran, C. (1982) - Catalogul sistematic al peșterilor din România 1981.
  • Iurkiewicz, A., Constantin, S., Bădescu, B. (1996). Sisteme carstice majore din zona Reşiţa - Moldova Nouă. Publicaţie editată de A.S. Exploratorii Reşiţa, 70 pag.
  • Puşcaş, R. (2012). Avenul din Poiana Gropii. Speomond, nr. 16, pag. 27-29.

Unele secţiuni ale portalului au fost restricţionate utilizatorilor ne-înregistraţi. Pentru a vedea mai multe detalii despre această peşteră te rugăm să te înregistrezi AICI sau să îţi creezi un utilizator nou AICI.

Comments

Gunther, stii cumva daca sifoanele ce le-ai marcat pe harta sunt plonjabile? Daca da, stii cumva daca a incercat sa le scufunde?

Scuze Victore de intarzierea raspunsului! Am ami fost ocupat cu ultima mea lucrare speo privind Pestera ER85 si imprejurimi. Referitor  Av. din Poiana Gropii, dupa ultima "recartare" facuta ff profesional de Radu Puscas, a reiesit ca Av. are -244m denivelare. Ioji Morac, vicepresedinte de la ASExploratorii a afirmat anul acesta in primavara ca avenul are... -250m denivelare si 1900m dezvoltare, dupa ce s.-a plonjat sifinul din -244m. !!!!??? Ca atare l-am intrebat direct pe Radu Puscas , autorul scufundarii, daca date le corespund, intrucat lucrez la un articol cu Gropii ptr. Kiss( Aldica). Iata ce mi-a raspuns Radu:

Va salut,

pe harta facuta de mine nu apar ultimele explorari facute de mine si Iulian (eu am catarat 2 hornuri si el a intrat pe ceva puturi paralele in ramura de 80), iar la denivelare eu am scufundat in sifonul terninal de la -244 si am mai coborat 5 m de unde reiase -249m. Datele finale sunt -249m denivelare, ~1900m dezvoltare si extensia e cea de pe harta.

Sigur ca se poate publica harta noua, ma simt sunt onorat pentru asta si va multumesc.

Cu respect, Radu

Deci astea sunt datele oficiale pe care le cunosc. Daca avenul continua(penetrabil!!!!) nu stiu dar...mi-o doresc din tot sufletul , ca este "cavitatea vietii mele de speolog"!!!!

Cu prietenie KG

In Av. din P.Gropii s-a explorat in toamna aceasta(2017) sifonul final de la -244m(Radu Puscas & Co). S-a atins adancimea de -251m, conform schitei alaturate. Sifonul continua dar este o restrictie pe o ramura ascendenta. Explorarile continua.

Schita sifonului terminal din Av-P. Gropii

Nr. hidro
1
Judeţul
Caraş-Severin
Localitate
Cuptoare
Masivul muntos
Munții Domanului
Tipul rocii
Carbonatice
Lungime
1900
Denivelare totală
249
Denivelare negativă
249
Altitudine
746
Pesteră disparută
Peşteră amenajată turistic
Contact

AS "Exploratorii" Resita

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.
Ataşamente (Publice)