Peştera Balaurului (Peştera lui Terente)

Peştera Balaurului (Peştera lui Terente)

Dobrogea de Nord

/

Intrare

Intrarea

Pentru o identificare a acesteia urmam soseaua nationala spre Macin si la numai 3km de la iesirea din comuna Cerna, in dreptul pepinierei de brazi a ocolului silvic din localitate, intre bornele kilometrice 34-35 de la Macin, sub versantul vestic al dealului Priopcea, urmam directia 220° SSE. Dupa aproximativ 200m de la sosea in directie amintita intalnim intrarea in cavitate.

Pestera este cantonata in Dealurile Bujoarele. Aceasta are o dezvoltare de 34 m, pe directia NV-SE, cu intrare descendenta, ceea ce ne indica modul de patrundere al apei pluviale, singura sursa de modelare a rocii.Intrarea cu dimensiuni 2/2m, se continua cu o galerie lunga de aproximativ 4m, ce are inaltimi cuprinse intre 2 m, in portiunea de intrare, si 1,10 m dupa coborare. Imediat dupa coborare apare o ramificatie in partea dreapta.

Pestera Balaurului - jud Tulcea - Prof. Niculae DobrescuPrin explorarea ramificatiei in directia 320°NNV, galeria se deschide printr-un put de 4,30 m greu accesibil ce face legatura cu un nivel inferior de 4m lungime. Patrunderea in galeria inferioara se realizeaza utilizand tehnica ramonajului. Peretii sunt spalati de apele pluviale si nu exista prize de sprijin. Nivelul inferior are dezvoltarea pe directia 40° NNE, dar este inaccesibila datorita prabusirilor si materalului clastic adus de aplele pluviale in torent. Cea de a doua galerie care se continua de la intrare pe directia 160° SSE, are inaltimi mai mari si se termina intr-o sala cu lungimea de 5 m, latimea de 3,50 m si inaltimea de 4 m. In aceasta se pot observa orientarea stratele de calcar pe directia EV. Grosimea acestora variaza de la suprafata spre interior. Pestera este de tip fosil, cu o denivelare totala de -7,3 m, cu multe prabusiri si cu o usoara tendinta de concretionare – coralite.

Conditii de vizitare: Pestera este relativ usor de parcurs, probleme punand doar putul de acces in nivelul inferior. Materiale necesare: sistem de iluminat, echipament de protectie.

Sursa: Prof. Niculae Dobrescu

Plonjabilă
Off
Judeţ
Tulcea
Localitate
Cerna
Dispărută
Off
Dezvoltarea
34
Denivelarea totală
7
Denivelare negativă
7
Informaţii de contact

Prof. Niculae Dobrescu

Asociaţii contributoare
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată