Pestera Curcuz

Pestera Curcuz

Dobrogea de Nord
Speologie.org

Pestera Curcuz - Prof. Niculae Dobrescu

Pestera se afla in dealul Curcuz, com. Nufarul.

Parcurgand aproximativ 4m de galerie ingusta, dezvoltata de-a lungul unei fisuri cu orientare SE-NV, inaintarea este intrerupta de un put de - 3,4m. Datorita umezelii accentuate din aceasta portiune, constanta pe toata perioada anului, in combinatie cu argila ce acopera peretii, coborarea devine periculoasa.

Cavitatea continua fara ramificatii semnificative, putinele diverticule (galerii laterale inguste) se pierd prin lasarea tavanului.

Inaltimile din galeria principala variaza, dupa cum se poate observa in schita, intre 0,3 - 1m. Dupa 8m de taras prin argila umeda si prin depasirea Pestera Curcuz - Prof. Niculae Dobrescuunui portiuni inguste, inaltimea creste brusc, pana la 2m, galeria este separata aproape pe centru de un perete ce creeaza senzatia a doua galerii paralele. Latimea acestora este constanta si nu depaseste 50 cm si au o panta descendenta, iar in punctul terminus sunt intalnite depozite loessoidale.

Peretii cavitatii sunt spalati de apele de infiltratie, motiv pentru care depunerile si concretiunile parietale(speleotemele) sunt aproape inexistente.

Conditii de vizitare: pestera se parcurge cu dificultate, datorita inaltimii joase in diferite puncte, fiind necesar un costum protector pentru portiunile de taras si sisteme de iluminat.

Sursa: Prof. Niculae Dobrescu

Judeţ
Tulcea
Localitate
com . Nufarul
Dezvoltarea
34
Denivelarea totală
8
Denivelare negativă
8
Informaţii de contact

Prof. Niculae Dobrescu

Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată