Peştera de la Stânca din Mt. Consul (Peştera Mare din Mt. Consul)

Peştera de la Stânca din Mt. Consul (Peştera Mare din Mt. Consul)

Dobrogea de Nord
Speologie.org

Intrare Pestera de la Stanca - Prof. Niculae Dobrescu

Pestera se afla pe curba de nivel de 60m, accesul la aceasta pestera se face urmand cursul raului Taita, in amonte, versantul drept al dealului Consulul Mic, in extremitatea vestica a acestuia, la circa 3 km de localitatea Izvoarele. Pentru a ajunge la aceasta se metine drumul de-a lungul vaii Taita spre V, pornind din dreptul P. De la Moara, pe curba de nivel. Dupa circa 1,5 Km ajungem la baza peretelui ce adaposteste Pestera de la Stanca.

Cantonarea acesteia se afla intr-un petic de calcar triasic de grosime nu prea mare. Intrarea este de tip aven (put) si este necesara o scarita de 5 m pentru abordarea saritorii. Este o cavitate labirintica, de tip fosil, cu o dezvoltare de 60 m pe directia NNE- SSV, cu multe intrari, galerii scurte si largi, care unesc sali spatioase si puternic luminate, datorita tavanelor prabusite. Majoritatea galeriilor sunt paralele pe directia amintita, exceptie facand doua dintre ele ce intretaie intreg sistemul, una are iesire la baza peretelui vestic, iar cea de a doua cu inaltime mica se deschide spre directie NV si inainteaza circa 6m spre talvegul vaii Taita.

Pestera nu prezinta dificultati majore in ceea ce prezinta vizita. Datorita „ferestrelor” din pereti lumina este prezenta in toate galeriile,facand aproape inutile sistemele de iluminat, insa e necesar echipamentul de protetie.

Sursa : www.info-delta.ro - Prof. Niculae Dobrescu

Plonjabilă
Off
Judeţ
Tulcea
Localitate
Consulul Mic
Dispărută
Off
Altitudine
60
Dezvoltarea
60
Informaţii de contact

Prof. Niculae Dobrescu

Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată