Peştera din Hîrtopul fără Fund

Peştera din Hîrtopul fără Fund

Munții Pădurea Craiului

Peştera din Hîrtopul fără Fund este situată în Dealul Podireului, ce se desfăşoară pe dreapta defileului Crişului Repede, la sud de comuna Vadu Crişului.

Descoperită în anul 1974 şi cartată în 1975 de membri Cercului de speologie „Z" din Oradea, peştera este descrisă şi publicată de L. VĂLENÂŞ şi GH. DRÎMBA (1978), care o consideră aven. În realitate, este vorba de o peşteră, de 300 m lungime, accesibilă printr-un puţ de 10 m, la baza căruia se desfăşoară o sală, cu blocuri, de 11 X 5 x 6 m. În continuare, se dezvoltă, spre nord-est, o galerie superioară, de 39 m lungime, şi o galerie inferioară, cu desfăşurare în trepte, ce interceptează o galerie orizontală, drenată de un curs de apă temporar-activ. Pestera Hartopul fara FundAcesta apare dintr-o strîmtoare impenetrabilă şi curge de-a lungul unei galerii, de 143 m lungime, cu desfăşurare meandrată, ce pune în evidenţă sistemul de fisurare al calcarului în „tablă de şah", şi care sfîrşeşte cu un sorb impenetrabil. Pe traseul inferior, acesta prezintă o sală (de intersecţie) în care debuşează o galerie rectilinie, de 50 m lungime, cu o lăţime de 1-1,5 m. Cursul de apă din subteran provine, probabil, din infiltraţiile ce au loc prin numeroasele doline de la suprafaţă şi debuşează în Crişul Repede printr-o resurgenţă ce nu a fost încă stabilită. După toate probabilităţile aceasta pare să fie Peştera cu Apă din defileul Crişului Repede.

Alt. relativă 177m.

Sursa: Rusu, T. (1988). Carstul din Munţii Pădurea Craiului. Ed. Dacia, Cluj, 254 p.

Judeţ
Bihor
Localitate
Vadu Crişului
Rocă
Carbonatice
Altitudine
405
Dezvoltarea
285
Denivelarea totală
40
Denivelare negativă
40
Bibliografie/Resurse atașate - accesibile utilizatorilor cu medalionul "Administrare resurse private"
[Articol/ Extras] Liviu Vălenaș, Gheorghe Drimba. (1978). Cercetări de speologie fizică în Munții Pădurea Craiului Nymphaea 1978. 279-328 13
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată