Peştera Păstorului (Peştera de sub Perete)

Peştera Păstorului (Peştera de sub Perete)

Munții Pădurea Craiului

Peştera Păstorului (sau P. de sub Perete) este situată la baza unui abrupt ce se înalţă pe dreapta Văii Leşului, aval de Peştera Alpiniştilor, satul Remeţi, comuna Bulz. Intrarea, suspendată cu 45 -50 m deasupra albiei văii, este orientată spre nord şi se dezvoltă în ogivă (5 m lăţime şi 10 m înălţime).

Golul subteran este reprezentat printr-o galerie fosilă, aproape orizontală, cu lăţimi ce variază între 4 -7 m, care se termină cu o sală intens concreţionată (40 x 20 m). Curînd după intrare Pestera Pastoruluise află un horn care răzbate pînă la suprafaţă, iar în continuare se remarcă, de-a lungul galeriei, un nivel de eroziune bine conturat în peretele drept, cîteva anemolite clasice în tavan şi o casetă arheologică, pe marginea căreia I. Viehmann a găsit, cu ocazia cartării peşterii, o calotă vraniană, doi canini de Ursus spelneus şi cîteva resti.n dintr-un vas de ceramică. În Sala Mare se găsesc cîteva masive stalagmitice, două grupuri mari de formaţiuni stalagmitice şi cîteva gururi temporar pline cu apă.

Aval de intrarea în P. P. la numai cîţiva metri, se găseşte, în acelaşi abrupt, o deschidere de 10 - 12 m lăţime şi 0,5 - 0,8 m înălţime prin care se pătrunde într-un gol subteran, la ince-Ptu descendent iar apoi ascendent, care se închide prin concreţionare (T. RUSU, 1978).

Sursa:

  • Goran, C. (1982). Catalogul sistematic al peşterilor din România 1981.
  • Rusu, T. (1988) - Carstul din Munţii Pădurea Craiului. Ed. Dacia, Cluj, 254 p.
Judeţ
Bihor
Localitate
Remeţi
Rocă
Carbonatice
Altitudine
590
Dezvoltarea
106
Denivelarea totală
4
Denivelare negativă
0
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată