Peştera Seacă din Valea Daica

Peştera Seacă din Valea Daica

Munții Pădurea Craiului

Pestera Seaca din Valea Daica (sau P. Tunel I din Valea ~) este situata in versantul drept al vaii cu acelasi nume, amonte de treapta antitetica, strapunsa de Pestera Tunel II, dintre Valea Daica si Valea Causului, afluent de stinga al Vaii Iada.

P. S. D. reprezinta un vechi drenaj subteran al apelor ce curg in prezent, paralel cu aceasta, la un nivel mai coborit. Intrarea superioara, aflata sub o bolta destul de impunatoare, este mascata de niste blocuri de prabusire sub care se desfasoara doua galerii scurte si inguste ce dau acces intr-un spatiu subteran ce se largeste treptat. Pe linga peretele din dreapta se dezvolta un diverticul foarte ingust, barat de o formatiune stalagmitica, iar spre stinga o galerie descendenta ce coteste de doua ori spre dreapta pentru a izola, in interiorul unei sali de mari dimensiuni, un masiv „pilon" de calcar. Spre stinga, sala are mai multe deschideri (iesiri) spre versantul drept al Vaii Daica iar in interior prezinta o podea formata din depozite aluvionare.

In general, P. S. D. se afla intr-un stadiu avansat de evolutie endohtona, este lipsita de formatiuni stalagmitice si adaposteste numeroase forme de coroziune.

3 intrari / alt relativa 12m

Sursa:

  • Goran, C. (1982). Catalogul sistematic al peşterilor din România 1981.
  • Rusu, T. (1988) - Carstul din Munţii Pădurea Craiului. Ed. Dacia, Cluj, 254 p.

Pestera Seaca din Valea Daica

Judeţ
Bihor
Localitate
Remeţi
Rocă
Carbonatice
Altitudine
590
Dezvoltarea
105
Denivelarea totală
5
Denivelare negativă
0
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată