Pestera Tunel

Pestera Tunel

Dobrogea de Nord
Speologie.org

Pestera Tunel este situata pe malul drept al bratului Sf. Gheorghe, langa debarcader, comuna Nufarul.Intrarea este orientata 20° NNE si are dimensiunile 1,8/1,5m, este ascendenta, cea ce ne indica posibilitatea iesirii apei din ea.

Pestera este dezvoltata pe o singura galerie cu o lungime de 19,20m, pe directia NNE-SSV. Situata la altitudinea absoluta de 15m si cea relativa de 8m (fata de malurile Dunarii). Inaltimea galeriei variaza intre1,8m si 1m.

Geneza acestei pesteri este controversata, daca se ia in calcul dimensiunile ei si profilul galeriei unice. Se presupune ca a luat nastere prin eroziunea apelor unui mic afluent al fluviului care iesea din pintenul de calcar. O alta explicatie ar fi saparea acesteia in timpul construirii cetatii antice, din perimetrul actualei comune, piatra fiind utilizata la unele edificii. Oricare ar fi explicatia genezei ei, cu cat patrundem mai adanc in ea se pot observa straturile de calcar, ce au o inclinare de 20° V, de culoare cenusiu inchis.

Pestera Tunel - jud. Tulcea - Prof. Niculae Dobrescu

Pestera nu prezinta nici un fel de urma de concretionare, apa este prezenta numai in stare de condens in cantitate redusa, fara a avea concentratia necesara de dioxid de carbon pentru a dizolva pasnic calcarul. Nu s-a observat nici o alta activitate a apei fie ea si pluviala. Pestera este clasificata fosila din motivele invocate mai sus.

Conditii de vizitare: Aceasta nu prezinta dificultati majore. Necesita doar sisteme de iluminat si un minim de echipament de protectie.

Sursa: Prof. Niculae Dobrescu - http://www.deltaorion.s5.com/

Judeţ
Tulcea
Localitate
com. Nufarul
Altitudine
15
Dezvoltarea
20
Denivelarea totală
1
Denivelare negativă
0
Informaţii de contact

Prof. Niculae Dobrescu

Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată