Sistemul Pestera Cerbului - Avenul cu Vaca

Sistemul Pestera Cerbului - Avenul cu Vaca

Munții Bihor
Clasa de protecție
Clasa A

Sistemul este alcatuit din Pestera Cerbului si Avenul cu Vaca. Pestera Cerbului a fost descoperită în iulie 1988 de echipa Gigi Frăţilă, Mişu Gligan, Călin Vodă şi Bert Ashbrook de la Clubul de Speologie Politehnica Cluj. După o decolmatare de 3 ore, făcută de Gigi Frăţilă, peştera continuă spectaculos pe 800 m, unde o restricţie severă blochează trecerea. In continuare membrii Clubului de Speologie Politehnica Cluj exploreaza si carteaza peste 3 km de galerii. Dupa 1992, impreuna cu speologi de la GSM Grenoble, sunt descoperite salile finale si se realizeaza jonctiunea cu Avenul cu Vaca (1994).

Avenul cu Vaca este cunoscut de mult timp, prima incursiune in subteran apartinandu-i lui Liviu Valenas. Avenul se afla la marginea Poienii Onceasa si incepe intr-o dolina de mari dimensiuni care adaposteste un mic ghetar. Dupa o stramtoare ce se termina in cap de put, pestera continua cu o succesiune de puturi care duc pana la activ. Galeria activa este inalta si frumos meandrata. Activul iese la suprafata pe valea Alunului Mare, printr-un izbuc aflat pe versantul stang al vaii. 

Judeţ
Bihor
Rocă
Carbonatice
Dispărută
Off
Dezvoltarea
6212
Denivelarea totală
123
Asociaţii contributoare
Denumire Adâncime Lungime Măsurători Acces Direcția de plonjare Explorare Note
Bibliografie/Resurse atașate - accesibile utilizatorilor cu medalionul "Administrare resurse private"
[Articol/ Extras] Gigi Frățilă. (1994). Peștera Cerbului - Notă preliminară Ardealul Speologic - Nr. 4 - 1994. 10-11 10-11
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată